Horaris: Els horaris de totes les activitats de sa Fira es poden consultar aquí.

EN ESTE SITIO MALDITO DONDE REINA LA TRISTEZA. REFLEXIONES SOBRE LAS CARCELES DE ANIMALES HUMANOS Y NO-HUMANOS.

Asamblea Antiespecista de Madrid, Ed. Ochodoscuatro. Madrid, 2014.

Es aquesta aportació sobre el patiment dels essers humans i no-humans, però vius i amb sentiments, una eina fonamental per a comprendre la societat capitalista que imposa el guany econòmic per a sobre de totes les coses. El tancament dels essers vius, en presons o gàbies, destinades a castigar o a ser mecanismes de control social a partir de la repressió i la humiliació no només impliquen els humans, sinó també una bona quantitat d’animals destinats al consum humà en forma de carn, pells, fluids dels cossos, etc. Es aquest un treball impactant i necessari en la reflexió quotidiana sobre el consum i el seu preu, sobre quin model de societat estem construint, i sobretot sobre el dolor innecessari i gratuït dels nostres companys vius que comparteixen el nostre planeta. Un debat social que cal encetar, compartir i divulgar.

“Podríamos estar hablando de cualquier cárcel. Podríamos estar hablando de cualquier centro de explotación animal. Ni estos lugares son tan diferentes entre sí, ni robarle la libertad a individuos humanos es tan diferente de robársela a individuos de otras especies. Las vivencias de unos y otros son muy parecidas; los valores que perpetúan su opresión y su encierro son los mismos.

Y una jaula, siempre es una jaula.”

 

Podeu descarregar el llibre en format pdf en el següent link.

CARTOGRAFIA DE LA CIUDAD CAPITALISTA.

VV.AA. Grupo de estudios antropológicos La Corrala (coord.), 2016.

La ciutat en transformació constant, segregadora, gentrificadora, deshumanitzada, s’ha convertit en habitacle i en lloc per el transit de ciutadans. Però es aquesta la ciutat que volem? Es realment aquest el model que cal continuar acceptant?

Un col·lectiu de persones de varies disciplines s’han reunit per fer recerca i practiques sobre nou ciutats de l’estat espanyol. Des de Barcelona a Murcia, Madrid, Sevilla, Tarragona, Valencia, Cadis, Granada o Palma en un projecte en marxa i que reflexiona sobre els espais comuns i els que ens estan arrabassats en nom del turisme, l’especulació, la municipalització, o els mitjans de transport particulars. Un debat en marxa on tots hi tenim coses a aportar i que el col·lectiu organitzador explica senzillament: “conèixer per compartir i compartir per a transformar”. Sóm essers socials i que vivim en societats complexes, però cal discutir i no acceptar el model de ciutat que ens imposen al segle XXI. Unes ciutats que s’han convertit en parcs temàtics i on els ciutadans són quotidianament maltractats, desnonats, multats, sacsejats, reubicats, saquejats, i qüestionats. El debat promet ser interessant.

Com es transformen les nostres ciutats? quins són els interessos que guien aquestes intervencions? quin model de ciutat s’està implementant actualment? quin paper juga el turisme? i els centres comercials? quin paper juga la ciutadania sobre aquest tema? existeixen altres formes de fer ciutat que s’adecuen millor als interessos de les persones?
Aquestes són algunes de les preguntes que busca respondre aquest projecte, amb la intenció d’oferir una perspectiva crítica de les formes en què actualment es pensa i es fa ciutat.

Podeu trobar un petit video sobre aquest projecte i més informació al següent link.

 

APROXIMACIÓ AL PAPER DE LES DONES ALS GRUPS AUTONOMS A LA TRANSACCIÓ.

Irene Cardona. Editorial Descontrol, 2015.

Blank bookcover with clipping path

L’antropòloga Irene Cardona ens ofereix un estudi rigorós i emocionant sobre el paper de les dones en els grups armats llibertaris de la transició, o transacció com diu Cardona, de l’estat espanyol. Una contribució necessària que cerca reubicar el paper de les dones que fins ara havia estat menystingut i no descrit en cap estudi sobre el tema. Des de la epistemologia feminista i amb el mètode de la història oral, l’autora recull un seguit de testimonis que ens fan valorar l’aportació de les dones lluitadores de no fa masses anys de la nostra història. Un reconeixement a les feines i accions de les dones que es van implicar en els grups autònoms i que a partir de l’acció directa van protagonitzar els dies de la Transició, i que ara tornen a estar presents en l’imaginari col·lectiu de tots nosaltres. Irene Cardona ens oferirà un relat sobre aquesta investigació i ens farà partícips del que ha descobert.

Aquest treball és una humil i primera aproximació a l’estudi de l’experiència de les dones que participaren en la lluita dels Grups Autònoms llibertàris durant l’època de la Transacció democràtica. Partint de la perspectiva de l’epistemologia feminista, enfocar la recerca des de la recollida dels testimonis de dones que no han tingut un lloc des del que enunciar el seu discurs o la reflexió de les seves vivències, implica una voluntat de reconeixement de les violències que els hi ha tocat patir, però sobretot de la seva lluita, de les resistències que intentaren i de la seva contribució a la història.